Bejelentkezés


 
 

 

 

Cím: Régmúlt és jelen a Vidre partján
Alcím: Írások Felgyőről

Szerzők: László Gyula, Tari László, Nagyistók Sándor
Kiadó: Felgyői Róna Mgtsz
A kiadás helye: Felgyő
A kiadás éve: 1978
Oldalszám: 43 p.
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

”Csongrádtól délre, mintegy 6 kilométerre, nem messze attól, ahol a szegedi útról leválik a majsai, messziről is jól látható domb emelkedik: a Geda-halom. A helybeliek mind a mai napig mondják-mondják, hogy a Károlyi-birtok béresei boronáláskor egy itt talált kő gedát (kecskeollót) használtak nehezéknek. Egyszer megállt a közelben egy hintó s két török úr valamiféle térképet vett elő, kérdezősködött a kőszoborról, megvették, fejét vették s csak úgy dőlt belőle az arany, s azzal elhajtattak. Többféle változatban szól erről a monda s a gyermekek, éppen úgy ismerik, mint a felnőttek.”

 

Cím: Forradalmi napok Felgyőn

 

Szerző: Nagyistók Sándor
Kiadja: Bába és Társai Kiadó
A kiadás éve: 1998.
Oldalszám: 102 p.
ISBN: 963 9144 19 3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

„Hosszú évekig csokorba gyűjtve feküdt a felgyői 1956-os forradalom eseményeit őrző iratcsomag a szerző szekrényének a mélyén. Bátortalanul és bizonytalanul seperte le róla évtizedek porát és kezdett hozzá csoportosításához, rendezgetéséhez. A legnagyobb dilemmát az okozta, hogy vajon a személyesen megélt és a csak hallomásból tudott események mennyire fedik, igazolják mindazt, ami a forradalom napjaiban zajlott, történt ebben az alföldi kisközségben. Arról nem is beszélve, hogy a nagyvárosok eseményei mellett egy kistelepülés történetei segíthetnek-e, változtathatnak-e a forradalom eseményeinek teljes feldolgozásában.”

 

Cím: Gyökerek Levelek Virágok Emlékei Egy családfa életében

  

Írta és összeállította: Nagyistók Sándor a nagyapa
A szerző magánkiadása
Kiadás éve: 1996
Gondozza: a Raszter Kiadó Csongrád
Oldalszám: 131 p.

Megjegyzés: fekete-fehér fotókkal illusztrálva

„Egy emberöltő viszonylag rövid idő. Azért „viszonylag” mert bizony minden ember életében vannak nehéz napok, amelyek igen-igen hosszúak.Én úgy hiszem, minden ember élete egyedi, mégis tipikus. És ennek összességéből alakul a társadalom.”

 

Cím: A felgyői avar síp és történeti háttere

Szerző: Csajághy György
Kiadó: Püski Kiadó Kft
Kiadás éve: 1998
Oldalszám: 112 p.
ISBN 9639040800
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva

Az avarok zenéjéről igen keveset tudunk. A felgyői kettős avar síp hangsorát sikerült megállapítanom. Az avar sípok hangsoráról szóló megállapításaimat, feltételezéseimet, s e hangszerekkel kapcsolatos egyéb véleményemet természetesen az újabb ép hangszerek előkerülése és azok vizsgálatai igazolhatják...”

 

Könyvek Könyvek
Mappa Mappák száma Dokumentumok száma
0 eredmény megjelenítése.

Név Méret
0 eredmény megjelenítése.